Sunday

DOKUMENTAR PÅ BBC

Har lige set den vildeste dokumentar om Suristammen i Etiopien.
Vildt fascinerende hvordan Suri kvinderne udvider underlæberne, for at deres familier kan få flere køer i betaling når de skal giftes væk. Det hele gøres op i køer. Jo flere køer, jo mere magt.
De starter med at lave et hul, derefter fortsætter de med at udvide hullet, til der kan være en lille 'tallerken' i. Tallerkenerne laver de af ler, og skifter dem ofte ud, da de ikke kan holde til så meget. De to fortænder i undermunden bliver fjernet, så tallerkenen sidder ordentligt.
En Suri kvinde kan godt vælge at lade være med at udvide underlæben, så bliver hun bare ikke betragtet som ligeså meget værd.
Nogle har tallerkener med en diameter på 15 cm.
Mændene afholder 'stokkekampe' som er et gammelt ritual. En pisse farlig sport som går ud på at fægte med lange træstokke, som er snittet helt spidse i enderne. Det er normalt at mændende får store åbne sår, mister en finger, brækker et ben, eller i værste fald bliver slået ihjel med et slag i maven. Mange hundrede mænd er døde på grund af stokkekampene.
Hele ritualet går i princippet ud på at imponere kvinderne. Inden kampene udsmykker kvinderen sig også på kroppen, ved at snitte mynstre med barberblade, som så bliver til ar. Eksempelvis rundt om brysterne.
Alle nyfødte Surier bliver navngivet efter det første moderen ser når barnet bliver født. Så de kan hedde alt fra 'regn' til 'stor navle'.
Dybt fascinerende, skræmmende og smukt program.

No comments: